منتور و منتورینگ (قسمت دوم)

زمان مطالعه: 3 دقیقه
3.3
(3)

 در قسمت قبل با تعاریف آشنا شدیم، حال به فرآیند منتورینگ می پردازیم:

 منتورینگ فرآیندی است که از منتور و منتی تشکیل شده در این فرایند منتور که دارای خصوصیات خاص می باشد دانش و تجربه خود را به صورت استاد و شاگردی به منتی منتقل می کند. منتورینگ یک فرایند پویا و انعطاف پذیراست که به صورت مستمر بین منتور و منتی در جریان می باشد. منتورینگ بیشتر به صورت خصوصی و نیمه خصوصی می باشد و دارای سیستمی با بازخورد مداوم، مستمر و پویاست، منتور بر اساس نیازها و خواسته های منتی متمرکز است که توسط منتور برنامه‌ریزی، هدف‌گذاری و اجرا می گردد.

 سه نوع اصلی منتورینگ

 نوع اول
 منتورینگ در یک حوزه تخصصی خاص

  در این مدل منتور در یک حوزه کاملاً تخصصی تجربه دانش و مهارت لازم را دارا بوده و آن را به یک یا چند منتی منتقل میکند. به عنوان نمونه تخصص کار روی خطوط ریخته گری بخش پاتیل یک واحد فولاد سازی، یا مثلاً بخش فناوری، متخصص ساخت اپلیکیشن های موبایل، یا داشتن تخصص بر روی یک نوع خاص از پمپ های نیروگاهی و از این نوع موارد

 نوع دوم
 منتورینگ در حوزه تخصصی یک صنعت خاص

  در این مدل منتورینگ منتور در حوزه کل یک تخصص اشراف لازم را دارد و آن را به منتی یا منتی ها منتقل می کند، مثلاً راه اندازی یک خط تولید واحد صنعتی. نکته حائز اهمیت در این نوع آن است که  منتور تخصصی بر روی کل یک صنعت را دارا می باشد.

 نوع سوم 
منتورینگ درون سازمانی

  این مدل منتورینگ بیشتر در سازمانهای بزرگ به کار برده می‌باشد، هر چقدر سازمان‌ها بزرگ و بزرگ‌تر می‌شوند، میزان ارتباط لایه‌های پایین تر با لایه های مدیریتی کمتر و کمتر می شود و اینفاصله باعث می‌شود افراد جدیدتر از فرهنگ و ارزشو ماموریت و چشم انداز سازمان بی‌خبر باشن. در این مدل افراد قدیمی‌تر کار هدایت و انتقال آن را به عهده می‌گیرند.

 فرایند منتورینگ

 فرایند منتورینگ از سه جزء اصلی تشکیل شده است:

 بخش اول نیازسنجی و تحقیق
 بخش دوم شناسایی عوامل
  بخش سوم برنامه ریزی و اجرا

 در بخش اول که نیازسنجی و تحقیق می باشد سازمان یا واحد مربوطه اقدام به طرح مشکل  و در پی آن برای تبدیل آن به مساله  می کند. 

در بخش دوم شناسایی عوامل حل کننده مسئله می باشد که عبارت است از انتخاب  منتور و منتی های مرتبط با مسئله و در بخش سوم که بخش برنامه ریزی و اجرا می باشد ملاقات بین منتور و منتی انجام شده و طرح اجرایی و روش انتقال تجربه توسط منتور تهیه گردیده و نهایتاً  جلسات منتورینگ و اندازه گیری اثر بخشی آن برگزار خواهد شد.

 در سال ۲۰۰۴ کلاتر بوک  یکی از متخصصین مبحث منتورینگ برای درک بهتر منتور این کلمات را ابداع کرد:

Mمدیریت

E تشویق کردن

N تغذیه

T آموزش

O احترام متقابل

R پاسخ دادن به نیازهای یادگیرنده

که به عبارت دیگر می توان در این مدل به طور کامل فرایند منتورینگ را مشاهده کرد

 نتیجه گیری

 اگر شما مدیر یا صاحب کسب و کار و یا فردی هستید که دغدغه سوال های بالا را دارید مدل منتورینگ می تواند به نیازهای شما پاسخ بدهد. در دنیای پر التهاب و پر شتاب امروزی نیاز به منتور برای کلیه کسب و کارها و حتی خانواده ها امری الزامی می باشد . یک روز منتور می‌تواند در نقش کمک کننده به یک خانواده وارد شود و یک روز می تواند در سازمان ها برای رفع کمبود ها و یا نقصان های  تخصصی کمک کند.

 بر همین اساس من مدلی را بر اساس رویکرد حل مشکل و فرآیند منتورینگ تحت عنوان ام آی تی در فولاد مبارکه اصفهان اجرا کردم .  شالوده این مدل ترکیب سه روش حل مسئله، منتورینگ و اثربخشی مهارتی می باشد

روی یک ستاره برای رای دهی کلیک کنید

خوب 3.3 / 5. تعداد آرا : 3

نظری ثبت نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *